Webová aplikace má usnadnit povolování předzahrádek

29. červen 2017
Zprávy

Hospodářská komora navrhuje Praze, aby vytvořila aplikaci pro povolování předzahrádek. Ta by měla zjednodušit byrokracii. Testovat by ji mohla začít první městská část.

Kvůli nějakému povolení často musíme obejít hned několik úřadů, vyplnit spoustu dokumentů a pak ještě čekat týdny na vyřízení. Dlouze by o tom mohli mluvit taky restauratéři, kteří potřebují povolení na předzahrádky. Žádost musí posílat každý rok. Možná se jim ale zanedlouho život zjednoduší.

Byrokratickou zátěž chce v Praze 1 snížit Hospodářská komora. Ta přišla s návrhem na vytvoření speciální webové aplikace, díky které by podnikatelé při opakovaném povolování nemuseli znovu obíhat úřady. Proces by se měl podle místopředsedy představenstva Hospodářské komory Praha 1 Filipa Dvořáka zkrátit ze dní na hodiny: „Jako koupit si lístek do kina přes webový portál, tak něco hrozně podobného bychom rádi. Bude potřeba více vstupů, více informací, ale vlastně to samé by mělo být pro ty podnikatele. Na začátku by měli jedním kliknutím potvrdit, že chtějí znovu povolit to samé, co měli loni.“

Aplikace by nejdřív měla v testovacím provozu pokrýt Prahu 1, ve které je přes 330 předzahrádek - tedy nejvíc ze všech městských částí. Magistrát je zatím zdrženlivý. Podle radního Daniela Hodka se aplikací bude úřad zabývat, až za nápadem bude stát většina podnikatelů, kteří v centru předzahrádky provozují. Ze současných 330 přislíbilo hospodářské komoře podporu zatím 50 restauratérů.

Aplikaci by museli vyvinout magistrátní IT specialisté. Podle hospodářské komory by speciální web stál několik milionů korun. Pokud by ho město opravdu spustilo a osvědčil se, mohl by fungovat i v ostatních částech metropole.

Hospodářská komora Praha 1
autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Více z pořadu