Werichovu vilu bude provozovat nadace Mládkových. Schválili to zastupitelé Prahy 1

Do pražské Werichovy vily se po deseti letech vrátí život. Zastupitelé Prahy 1 vybrali nového provozovatele – Nadaci Jana a Medy Mládkových. Nadace, která o vilu začala usilovat už po povodních v roce 2002, má vilu pronajatou na 10 let. Ročně zaplatí asi 600 tisíc korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Werichova vila

Werichova vila | Foto: Filip Jandourek

Nadace chce ve vile zřídit muzeum věnované Osvobozenému divadlu a jeho čelním představitelům, tedy Jiřímu Voskovcovi a Janu Werichovi. Prostor by však měli dostat i další někdejší obyvatelé historické budovy – jazykovědec Josef Dobrovský nebo básník Vladimír Holan.

Malá část druhého patra by pak měla být vyhrazena pro archiv Jana a Medy Mládkových, který je dnes ve Washingtonu.

Kromě dlouhodobých výstav by se měly ve vile konat také konference, divadla, festivaly nebo lektorské programy. „Těch aktivit bude celá řada,“ poznamenal ředitel nadace Mládkových Jan Smetana. Podle něj by se mohla vila pro veřejnost otevřít už letos v květnu.

Nadace měla pronájem slíbený už v roce 2008, tehdy však zastupitelstvo návrh smetlo ze stolu.

Nakonec rozhodlo výběrové řízení z roku 2013. V něm vybrala odborná komise ze tří kandidátů toho s nejlepší nabídkou, tedy právě Nadaci Jana a Medy Mládkových. Tuto volbu si pak městská část nechala potvrdit ještě v anketě mezi obyvateli.

Magdaléna Medková, kov Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme