Z louky na pražském Vypichu je po koncertu Kabátu oraniště. Obnovu zaplatí pořadatel

Pětasedmdesát tisíc párů nohou fanoušků skupiny Kabát spolu s těžkou technikou proměnily pláň před oborou Hvězda v Praze v oraniště. Trávník, který je v dezolátním stavu, obnoví pořadatelská agentura na své náklady. Domluvili se na tom její zástupci s radnicí šesté městské části.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Louka na Vypichu je po koncertu skupiny kabát zdevastovaná

Louka na Vypichu je po koncertu skupiny kabát zdevastovaná | Foto: Veronika Neprašová

Na rozježděnou bahnitou scenérii se většina místních, pro které je pláň na Vypichu oblíbeným rekreačním místem, dívá s rozpaky.

„Rozhodně to není přitažlivá plocha v tuhle chvíli. Takže za mě rozhodně palec dolů,“ říká mladší muž.

„Kvůli dvěma hodinám je tady čtrnáctidenní oraniště. Je mi toho líto, protože Praha 6 se kupodivu moc pěkně stará o tenhle prostor, pejskaři uklízejí, snaží se. A potom tady vznikne tohle,“ povzdechla si další obyvatelka šestého pražského obvodu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Revitalizaci pláně na Vypichu po koncertu Kabátu zaplatí pořadatelé. Podrobnosti zjišťovala Veronika Neprašová

Radnice ale své občany uklidňuje. „Pořadatelské agentuře jsme jasně řekli, že nám pozemek předá v tom stavu, v jakém ho dostala. To znamená, že teď musí agentura na své náklady zajistit návoz nové zeminy, výsadbu trávy a samozřejmě to zajistit tak, aby tam nebylo to oraniště, které je tam teď,“ říká mluvčí Adam Halmoši s tím, Praha 6 tak za rekultivaci prostranství nezaplatí ani korunu.

Pořadatelská agentura Pink Panther Production se takovým podmínkám nebrání. Její zástupce Radek Havlíček na dnešní schůzce se zástupci radnice přislíbil, že na pláni bude brzy opět udržovaný trávník. Prý už mají najatou zahradnickou firmu. Kolik to bude agenturu stát, říci nechtěl.

Hotovo prý bude ještě před zimou

Havlíček se bránil se i konkrétnímu termínu s tím, že vše závisí na počasí. Na přesném datu netrvá ani radnice, podzimní pouštění draků by ale podle nezařazeného místostarosty Jana Záruby Vypich propásnout neměl.

„My jsme chtěli, aby se začalo už do konce tohoto týdne s rekultivací. S prvotní fází, takovou tou hrubou, se začne a od pondělka následujícího týdne by měly začít rekultivační práce. Podle stanoviska odborných zahradnických firem počítáme, že před zimou jsou trávníky v plnohodnotném stavu a nikdo nepozná, že se tam něco dělo,“ upřesňuje Záruba.

Ještě před tím ale čeká pláň před Hvězdou další zatěžkávací zkouška. O víkendu se tu totiž v rámci výročí bitvy na Bílé Hoře utkají vojska katolické koalice s protestantskou šlechtou. Kulisa válečného pole přitom bude pro letošní ročník mimořádně autentická.

Veronika Neprašová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme