Z pražského Malostranského náměstí se na celý den stala galerie. Mladí umělci vystavili sochy na auta

26. listopad 2014
Zprávy

Pražské Malostranské náměstí se na celý den proměnilo v galerii. Jedenáct mladých umělců postavilo na střechy svých automobilů různé sochy a plastiky. Jednodenním happeningem chtěli upozornit na to, že začínající výtvarníci často nemají možnost ve veřejném prostoru svá díla vystavovat.

Na parkovišti se kolem aut začali srocovat kolemjdoucí. Zeptala jsem se jich, čím je výstava zaujala.

„Doufali jsme, že ta auta jsou cizí a že je to guerilla se vším všudy. To bohužel není, ale i tak mi to připadá skvělé," říká jedna z nich.

„Přijde mi to zvláštní, jsem překvapená, proč to vůbec dělají. Každý den chodím kolem a jen koukám," reaguje na pouliční galerii další z procházejících.

„Nápad vznikl proto, že pro mladé výtvarníky je velmi těžké získat příležitost vystavovat v galeriích i ve veřejném prostoru. Obnáší to zařizování na úřadech a jednání s komisemi. Tahle akce je jednou ze schůdných řešení, jak naši práci lidem představit. Automobily se sochami jsme na Malostranském náměstí rozmístili tak, aby to bylo kompozičně vyvážené. Bílá plachta je sjednocujícím prvkem, který odlišuje auta od ostatních a zároveň z nich dělá podstavec," vysvětluje absolvent Akademie výtvarných umění v Praze Adam Kovalčík.

Právě absolventi Akademie výtvarných umění v Praze se stali iniciátory happeningu. Akci neohlásili ani městu, ani městské části.

Keramická torza psů od Adama Velíška

„Jenom doufám, že ta akce nikomu nevadí, taky doufáme, že nás odtud nikdo nevyhodí. Každý umělec měl vybrat něco ze své dosavadní tvorby. Toto jsou má keramická torza psů, která jsem instaloval na střechu auta. Střechy nejsou nijak připevněné, jsou jen položené, je to přizpůsobené pouze na stání, není možné s nimi jezdit," říká další z organizátorů Adam Velíšek.

Autorkou jedné ze soch je i Barbora Masaříková: „Je to odlitek mojí spolužačky, není to modelovaná socha. Ta socha je provrtaná ornamenty skrz na skrz. Snažila jsem se vyjádřit prostřednictvím nápodoby skarifikace africkým jizvením a vzory moravských krojů."

Happening by měl na Malostranském náměstí trvat do 18 hodin.

Spustit audio

Více z pořadu