Začala stavba eskalátorů na Veleslavíně, uzavření vstupu z Náměstí Republiky se odkládá

1. listopad 2017

Ode dneška je uzavřený jeden z výstupů z metra na stanici Veleslavín. Jde o místo, kde kvůli chybějícím eskalátorům pomáhají cestujícím nosit kufry portýři. Kvůli stavbě jezdících schodů se odedneška přesouvají některé autobusové zastávky. O několik metrů dál teď budou nastupovat cestující, kteří chtějí využít letištní autobus, ale taky ti, kteří míří směrem do Kladna, Slaného nebo Loun.

Meziměstské linky budou po dobu stavby vyjíždět ze zadní části autobusového obratiště. Jízdní řády se kvůli posunu zastávky nijak nemění. Nástupní zastávka na letištní linku 119 je nově v místě bývalého autobusového obratiště ve Vokovické ulici. Nové eskalátory dělníci dokončí v dubnu.

Čtěte také

Výstup z metra na Náměstí Republiky bude uzavřen až od 2. ledna

Pražský dopravní podnik (DPP) odložil plánované uzavření výstupu ze stanice metra B Náměstí Republiky kvůli opravě eskalátorů na 2. ledna 2018. ČTK to řekl primátorčin náměstek Petr Dolínek (ČSSD). Důvodem je blížící se advent, kdy stanici využívá mnoho lidí při předvánočních nákupech ve dvou nákupních domech a na trzích. DPP chce měnit všechny tři eskalátory ve směru na náměstí Republiky, ve středu tak začnou pouze dílčí práce. Výstup měl být uzavřen od 1. listopadu a cestující měli využívat pouze výstup směrem k Masarykovu nádraží.

Vstup měl být uzavřen několik měsíců. Schody byly ve stanici zprovozněny 2. listopadu 1985 a jsou dlouhé 68 metrů; jde o páté nejdelší schody v pražském metru. Dvě krajní ramena mají 383 schodů. Prostřední schody jich mají o 24 více, a to kvůli jejich jinému konstrukčnímu řešení, které umožňuje přístup k technologii. Opraveno bude rovněž elektrozařízení.

Podnik už opravuje pohyblivé schody ve stanici metra B Anděl a cestující se do stanice dostanou pouze vstupem od autobusového nádraží Na Knížecí. Výtah DPP staví na Palmovce, kde je uzavřen východ směrem k synagoze. Podnik plánuje opravu schodů na Karlově náměstí u výstupu směrem na náměstí. Lidé budou ze stanice vystupovat směrem na Palackého náměstí.

Na Veleslavíně začíná stavba eskalátorů
autor: mav | zdroj: ČTK
Spustit audio