Zakladatel vytunelovaného H-Systemu Smetka zůstává ve vězení

Strůjce miliardového podvodu v kauze vytunelovaného H-Systemu Petr Smetka zůstává ve vězení. Pražský městský soud dnes projednal stížnost žalobců proti jeho podmínečnému propuštění, které mu letos v květnu povolil obvodní soud. Podle dvou justičních zdrojů ČTK byla stížnost úspěšná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka (na snímku z 19. září 2012)

Zakladatel H-Systemu Petr Smetka (na snímku z 19. září 2012) | Zdroj: ČTK

Pražský městský soud dnes o propuštění Smetky rozhodoval pošesté.

Smetka i v předchozích případech uspěl u podřízeného soudu s žádostí o podmínečné propuštění se sedmiletou zkušební lhůtou a zaplacením škody poškozeným, což se však nelíbilo žalobcům.

Jednání se dnes konalo za zavřenými dveřmi, bez přítomnosti obžalovaného, advokáta i státního zástupce. Soud podle mluvčí Markéty Puci výsledek nezveřejnil, protože jej nejdříve musí obdržet všechny strany řízení.

O propuštění svého klienta neměl dnes odpoledne informaci ani Smetkův advokát, s kterým ČTK mluvila. Usnesení prý dostane až v příštích dnech. Pokud by navíc soud Smetku propustil z vězení, musel by okamžitě zaslat příkaz do věznice.

Mluvčí pankrácké věznice Jiří Doleší během odpoledne ČTK několikrát řekl, že věznice dnes zatím od soudu žádný příkaz nedostala.

Klienti H-Systemu přišli téměř o miliardu

Petr Smetka byl odsouzen na 12 let za podvod, poškozování věřitele a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Soudy ho označily za hlavní postavu rozsáhlého podvodu spojeného s projektem levného bydlení. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 zájemců o byt či dům o více než 980 milionů korun.

Smetka H-System v roce 1993 založil. Stavební firma pak uzavřela se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 domů. Smetka v minulosti tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.

Do vězení Smetka nastoupil v září 2006. Podle dostupných informací byl ovšem vedle toho v letech 2000 až 2002 zhruba dva roky ve vazbě, která se do doby výkonu trestu započítává.

Kauza H-System | Foto: Český rozhlas

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme