Zemanův poradce Nejedlý slavil padesátiny, část Hradu se kvůli tomu uzavřela

Významní politici i byznysmeni v pátek odpoledne zamířili na Pražský hrad. V Letohrádku královny Anny totiž slavil padesátiny hlavní poradce prezidenta Martin Nejedlý. Je to vůbec poprvé, kdy Hrad někomu zámeček i s Královskou zahradou pronajal k soukromým účelům.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Část Pražského hradu se uzavřela kvůli soukromé oslavě narozenin prezidentova poradce

Část Pražského hradu se uzavřela kvůli soukromé oslavě narozenin prezidentova poradce | Foto: Filip Jandourek

Oslava Nejedlého narozeniny začala v 17 hodin. Letohrádek se před okolím a především před novináři opevnil. Místo oslavy od okolí oddělily dřevotřískové desky, které dělníci připevnili na plot areálu.

Okolí letohrádku se uzavřelo také pro turisty. Zahraniční návštěvníci většinou o konání akce neměli tušení, informace od policistů, že musí jít jinudy, ale přijímali s pochopením.

Asi největší zážitek si odnesl americký pár, kterému se ve chvíli, kdy novináři zpovídali jednoho z přicházejících hostů, podařilo do areálu nevědomky dostat. Když potom policisté vyváděli manžele ven, otočily se na ně všechny kamery a fotoaparáty, takže si mohli připadat jako filmové hvězdy.

Popřát Nejedlému přišli současní i bývalí politici včetně ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) nebo expremiérů Jana Fischera a Mirka Topolánka. Mezi dalšími hosty se objevili třeba předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš, pořadatel Matějské pouti Václav Kočka či sexuolog Radim Uzel. Dárek Nejedlému, který je znám svým kladným postojem k Rusku, přinesl i ruský velvyslanec v Česku Alexander Zmejevskij.

Mezi pozvanými byl i prezident Miloš Zeman, který na oslavu zavítal před 19. hodinou. Podle svého mluvčího Jiřího Ovčáčka v projevu blahopřál oslavenci k významnému životnímu jubileu.

Část Pražského hradu se uzavřela kvůli soukromé oslavě narozenin prezidentova poradce | Foto: Filip Jandourek

Konání Nejedlého oslavy na Pražském hradě vyvolalo v minulých dnech kritiku v médiích i u opozičních politiků. Třeba podle předsedy ODS Petra Fialy už je taková věc za mezí únosnosti. Podle dalších hlasů tím Nejedlý dává najevo, že je na Hradě hlavním šéfem a chová se, jako by ho dobyl.

Ovčáček pro ČTK řekl, že podobných akcí se na Hradě ročně koná velké množství. Akci nechtěl prezidentův mluvčí blíže komentovat s tím, že jde o soukromou záležitost, která je zcela v režii pořadatelů. Odmítl zároveň informace médií, že se na pořádání oslav podílí ředitel hradního protokolu Jindřich Forejt.

Správa Pražského hradu v písemném vyjádření potvrdila, že narozeniny se v renesančním zámečku ještě neslavily. „Letohrádek slouží primárně jako výstavní prostor. Pokud zde výstava není, je veřejnosti nepřístupný a lze jej podle standardního ceníku pronajmout. Pan Martin Nejedlý je prvním komerčním nájemcem letohrádku," uvádí se ve vyjádření. Poradce prezidenta prý už za pronájem zaplatil plnou cenu, tedy podle ceníku 260 tisíc korun plus DPH.

Kontroverzní poradce s vazbami na Rusko

Podnikatel Martin Nejedlý radí Miloši Zemanovi v oblasti ekonomiky a je označován za jednoho z klíčových mužů prezidentova okolí. V minulosti se například účastnil jednání Zemana s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. V pozici poradce není Pražským hradem placen, může ale využívat hradní kancelář.

Nedávno Nejedlému hrozilo odvolání z funkce prezidentského poradce. Česká pobočka ruského Lukoilu, jejímž byl Nejedlý jednatelem, se totiž soudila se státem v případu takzvané obměny zásob leteckého petroleje. Městský soud v Praze letos v dubnu pravomocně rozhodl, že firma musí státu zaplatit skoro 30 milionů korun. Zeman nicméně Nejedlého ve funkci podržel.

Letohrádek královny Anny / Belveder a Královská zahrada - uzavřeno | Foto: Michal Jindra

ČRo, Martin Hromádka, Martin Karlík Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme