ZŠ se z Havlíčkova náměstí přesunula do Cimburkovy ulice, má plno

Žáci základní školy na Havlíčkově náměstí v Praze 3 mají od prvního září nové působiště. Je jím opravená budova školy v Cimburkově ulici. Děti i učitelé se v ní stále zabydlují, ale už teď mají k dispozici dvě nové multimediální třídy s interaktivní tabulí. Škola bude i v tomto roce pokračovat ve speciálních vzdělávacích programech pro děti ze sociálně znevýhodněného prostředí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Testování žáků se neobešlo bez technických problémů. Někteří žáci čekali na přihlášení do systému 10 minut

Testování žáků se neobešlo bez technických problémů. Někteří žáci čekali na přihlášení do systému 10 minut | Foto: Pavel Pavlas

Kapacita školy je tento rok plně obsazená. V září nastoupilo 190 dětí. Škola ale chce jít dál cestou menších třídních kolektivů, ve kterých můžou učitelé využívat speciálně pedagogických metod a individuálně se věnovat žákům.

„Máme vytvořený komplexní program od 3 do 15 let. Přibylo nám dětí – přestěhovali jsme se do menšího a zrovna v letošním roce máme nabito,“ říká ředitelka školy Irena Meisnerová.

Velký zájem byl letos i o přípravný ročník, ve kterém učitelé cíleně připravují děti předškolního věku pro úspěšný vstup do první třídy. Přípravka v této škole funguje už osmnáctým rokem a je vhodná i pro děti s odkladem školní docházky.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rekonstruovanou školu v Cimburkově ulici navštívila reportérka ČRo Veronika Štefanová

„Měli jsme to v době, kdy to byl projekt přes občanské sdružení, než to bylo oficiálně dané ministerstvem školství,“ vysvětluje ředitelka.

Letos přijali do přípravky osmnáct nových žáčků. „Jsou to základy – hygienické návyky, dny v týdnu, měsíce, roční období, správné držení tužky. Hodně se kreslí a máme namnožené papíry, kde se učí základní prvopočátky písmen k získání grafomotoriky,“ říká Pavel Bily, který bude žáčky učit.

Základní škola v Cimburkově ulici bude i v tomto školním roce pokračovat v programu, který žákům umožňuje prakticky se seznamovat se středoškolskými obory.

„V současné době nám funguje evropský projekt, ve kterém naše děti mohou navštěvovat různé střední školy s tím, že si tam mohou vyzkoušet práci v dílnách u mistrů,“ dodává ředitelka Meisnerová.

O tom, na jakou střední školu příští rok nastoupí, už teď přemýšlí i deváťačka Sandra. „Chtěla bych jít na cukrářku. Doma pomáhám mamce péct,“ má jasno žákyně.

Program na seznámení se s některým z učňovských oborů využívali žáci už v loňském školním roce. V tomto školním roce se do něj budou moci zapojit až do března i žáci sedmých a osmých tříd s pedagogickým doprovodem.

Vojtěch Man, Veronika Jošková Štefanová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme