Bude na Malostranském náměstí socha Járy Cimrmana?

16. září 2016

Malostranské náměstí už od začátku července nehyzdí parkoviště, ale zatím neexistuje žádný konkrétní plán, co by se v těchto prostorách mělo dít. Situaci kritizoval umělecký ředitel Malostranské besedy David Hanzlík.

David Hanzlík je členem pracovní skupiny, která řeší budoucnost Malostranského náměstí. Prostor podle něj leží už téměř tři měsíce ladem. „První schůzka pracovní skupiny byla 20. června, tedy 10 dní před zrušením parkoviště. Oni začali deset dní předem řešit, co tam bude? To, že nemají žádný plán, mě trošku zaskočilo. Proto se to snažíme nějak popohnat. Za ty dva měsíce se nestalo skoro nic,“ říká David Hanzlík.

Existují různé nápady, třeba že se na Malostranském náměstí bude konat fotbalový turnaj, nebo cykloturnaj: „To jsou podle mě hlouposti, co tam nepatří. Malostraňáci chtějí, aby to byla klidová zóna, aby tam byl stín, pítko, nějaká umělecká díla, sochy.“

V souvislosti s rekonstrukcí Malostranského náměstí se uvažuje o znovuobnovení pomníku maršála Radeckého. „Myslím, že socha Radeckého by se nám za Malostraňáky líbila, byl bych pro to, aby tam byla vrácena. Ovšem my jako Malostranská beseda budeme bojovat za to, aby tam byla socha Járy Cimrmana. Divadlo Járy Cimrmana vzniklo v Malostranské besedě, je to letos 50 let, určitě bychom se domluvili na nějakém umělci, který by ho ztvárnil,“ vysvětluje David Hanzlík.

PŘEPIS rozhovoru s Davidem Hanzlíkem
Malostranské náměstí má být pro místní i pro turisty
Na Malostranské náměstí se možná vrátí socha maršálka Radeckého

Spustit audio