Cyklisté mají obavy z omezení jízdy v centru Prahy

Plánované omezení jízdy kol v centru hlavního města bude pro cyklisty velmi nebezpečné. Tvrdí to zástupce cyklospolku Auto*Mat Vratislav Filler. Podle návrhu radnice Prahy 1 by měli cyklisté sesednout z kola v dolní části Václavského náměstí, na Staroměstském náměstí nebo i na náměstí Republiky. Radnice tak chce především chránit chodce. Zároveň nabízí objízdné trasy, které ale podle Vratislava Fillera situaci neřeší.

Ulice a náměstí v centru, které jsou bezmotorové, jsou podle Vratislav Fillera pro průjezd cyklistů zásadní. „Myslím, že se to trochu přehání, zóny se dají na kole ohleduplně projet, snad s výjimkou třeba místa před orlojem. Pokud pojede cyklista sníženou rychlostí, není důvod kolo vést,“ říká Filler.

Auto*Mat se inspiruje v nizozemském Haagu. „Tam je pěší zóna, která se svými parametry podobá ulici Na Příkopě. Tam mají cyklisté svůj pruh. To zklidní okolí, a pokud je nastavený režim se sníženou rychlostí, tak cyklisté nebudou obtěžovat chodce,“ říká Filler.

Zástupce sdružení Automat Vratislav Filler

Spolek Auto*Mat sepsal proti omezení jízdy na kole v Praze 1 petici. Petenti chtějí zachovat průjezdnost náměstí Republiky, ulice Na Příkopech nebo dolní části Václavského náměstí. Zároveň chtějí zobousměrnění provozu pro cyklisty v deseti až 15 jednosměrkách.

Čtěte také

Spustit audio