Hudební divadlo Karlín slaví deset let od rekonstrukce

7. leden 2016

Před 14 lety se přes karlínské divadlo přehnala totální povodeň, před 10 lety vstalo z popela. Štěpánka Duchková se ptala na to, jak letos divadlo toto zmrtvýchvstání se svými diváky oslaví i jak je budova připravena na podobnou situaci.

Podle ředitele karlínského divadla Egona Kulhánka se divadlo na případnou povodeň neustále připravuje a počítá s ní. „Třeba budova stojí na tekutých píscích, naši předkové ji postavili na 12 ocelových pilonech a při poslední rekonstrukci se ty pilony zabetonovaly, takže statika budovy je dobrá, myslím, že by přežila i výbuch jaderné bomby,“ říká s nadsázkou ředitel divadla. Hned ale dodává, že úplně divadlo proti velké vodě v Karlíně nikdo nikdy neochrání.

Deset let nad vodou

Teď už je divadlo deset let po rekonstrukci a připravuje oslavy. „Chceme jít ven z divadla, oslovujeme hudební festivaly, kde bychom chtěli vystoupit s krátkou show toho nejlepšího, co máme v repertoáru, a oslovit i diváky, kteří k nám dosud nezabloudili, kteří muzikál dosud odmítali,“ plánuje Egon Kulhánek.

Opereta dnes není jednoduchá disciplína

muzikál Jesus Christ Superstar

Do Karlína patří muzikál i opereta. Podle Egona Kulhánka ale opereta není jednoduchá disciplína. „Operetní publikum nám oslabuje, stárne, ale nepřibývá, navíc už sto let žádnou novou operetu nikdo nenapsal. Bohužel každé nové operetní premiéře se stále dřív a dřív nedostává diváků. V současné době máme na repertoáru dvě operety.“

Zkrátka opereta už tolik neláká. A jak je to s muzikálem? „Český muzikálový divák vyžaduje známý titul a hvězdné obsazení, obojí dohromady. Třeba muzikál Vražda za oponou jsme stahovali už před stou reprízou, i když měl hvězdné obsazení, ale byl méně známý,“ dodává. I proto v Karlíně hrají stále prověřené kusy jako Jesus Christ Superstar, Carmen nebo Noc na Karlštejně. Pro letošní rok se připravuje premiéra muzikálu Bonnie a Clyde.

Čtěte také

Spustit audio