Jak naložit s výzvami k zaplacení pokuty za rychlou jízdu?

10. listopad 2016

Jezdíte někdy rychleji, než povolují předpisy? Přišla vám výzva k zaplacení pokuty a nevíte, co s ní dělat? Poradí Vám Milan Hubka, vedoucí oddělení správního řízení Magistrátu hlavního města Prahy.

Obálka s modrým pruhem

Když někomu přijde výzva k zaplacení pokuty za rychlou jízdu, tedy obávaná obálka s modrým pruhem, a v ní výzva k zaplacení určité částky za rychlou jízdu nebo za špatné parkování, stačí pokutu zaplatit. Tím celá věc končí. „Jako provozovatel vozidla tím přijímáte zodpovědnost, která vyplývá ze zákona o silničním provozu,“ vysvětluje Milan Hubka. Do 15 dnů musí být peníze připsané na účet.

„V případě, že auto řídil někdo jiný, můžete oznámit totožnost řidiče, který jel rychle nebo špatně zaparkoval. My pak přestupek budeme řešit s tím konkrétním řidičem. Pokud pokutu zaplatí, tak by to pro vás jako provozovatele vozidla taky mělo skončit,“ říká Milan Hubka. Totožnost řidiče je potřeba oznámit ústně do protokolu nebo ideálně písemně nebo elektronicky, ale v tom případě je potřeba poslat email opatřený ověřeným elektronickým podpisem.

„Složitější situace nastane, když s řidičem přestupek neuzavřeme, protože třeba bude nesehnatelný nebo se tomu bude bránit, nebo nebudeme mít důkaz, abychom mu prokázali jeho jednání. Pak věc přestupku s konkrétním řidičem odložíme a vrátíme se zase zpátky k provozovateli vozidla a budeme opět s ním řešit delikt, za který mu původně přišla výzva k úhradě.“ Provozovatel vozidla pak může následně sám na řidiči částku vymáhat občanskoprávní cestou.

Kdo zaplatí rychle, platí méně

Sankci je třeba zaplatit tak, aby peníze byly na účet připsány do 15 dnů od doručení dopisu s modrým pruhem. Pokud se následně řeší přestupek s řidičem, přistupují k částce ještě náklady řízení 1 000 korun. „Pokud není řízení s řidičem úspěšné a vrací se zpět k provozovateli, tak tam už řešíme správní delikt, že provozovatel nezajistil, aby vozidlo bylo řádně užíváno v provozu, a tam jsou sankce až do 10 000 korun plus náklady řízení 1 000 korun,“ vysvětluje Milan Hubka. Zaplatit hned se zdá tedy výhodnější.

Promlčecí doba

Protahování řízení ze strany řidiče nebo provozovatele vozidla je podle Milana Hubky komplikované: „Promlčecí doba při řízení s řidičem je jeden rok, v některých případech se ale lhůta zastaví a začíná běžet znovu. Nejdéle to můžou být dva roky.“ Při řízení s provozovatelem vozidla je promlčecí doba čtyřletá.

Osoba blízká

Výmluvy na to, že vozidlo řídila osoba blízká, už nelze použít, protože provozovatel má zabezpečit, aby vozidlo bylo řádně užíváno. Úřady tedy už tato stále ještě častá výmluva nezajímá.

Spustit audio