Martinu Holcátovi prošli rukama tři prezidenti

Václav Havel, Václav Klaus a Miloš Zeman (už jako premiér). O ty všechny se staral jako šéf jejich lékařského konzilia Martin Holcát, bývalý ministr zdravotnictví a v současné době náměstek léčebně preventivní péče fakultní nemocnice Motol. O tom, jak takové konzilium funguje, mluvil v pořadu K věci.

„Rukama“ Martina Holcáta prošli všichni tři porevoluční prezidenti: „Já jsem byl vždy na určitém místě v určitou dobu. Nijak jsem se o ta místa neucházel.“

„V době, kdy u nás ležel Václav Havel (ve VFN, pozn. redakce) u profesora Pafka, jsem tam byl, pak u nás ležel jako premiér Miloš Zeman. Zažil jsem i pana prezidenta Klause, to už jsem byl ředitel nemocnice, ale byl jsem pověřený vedením konzilia,“ říká Martin Holcát.

Lékařská konzila fungují tehdy, když je potřeba: „Není to žádná trvalá záležitost, jen když přijde nemoc nebo potřeba diagnostiky, je potřeba postavit tým, a kdyby bylo potřeba, tak hospitalizovat. Teď třeba konzilium neběží, pan prezident tu potřebu nemá.“

Víc než léčení prezidentů se ale šéf konzilia věnuje organizačním záležitostem. „Vedení konzilia je z 90 procent produkční práce. Ve své podstatě je to manažerská práce, sestavit tým, říct, kdo co bude jak řídit, kdo povede dokumentaci, udělá závěr,“ vysvětluje.

Konzilia se ale nescházejí jen kvůli zdraví prezidentů. „Těch konzilí byly desítky, nejen pro prezidenty nebo význačné osoby, ale i pro jiné osoby s nějakým zvláštním onemocněním. Kdy jsme se potřebovali domluvit, jak postupovat,“ dodává Martin Holcát.

Spustit audio