Městská knihovna vydala už přes 800 elektronických knih

3. únor 2017

Elektronika nám zasahuje do života čím dál víc, vidět je to i v knihovnách. Pražská Městská knihovna se rozhodla sama vydávat knihy v elektronické podobě. Zájem o ně je podle ředitele knihovny Tomáše Řeháka velký.

Co se týká klasických knih, je knihovna závislá na tom, co které nakladatelství vydá. S e-knihami je to jinak: „Snažíme se jít po věcech, o kterých víme, že je po nich velká poptávka, a které buď na trhu nejsou a třeba nemají velký komerční potenciál,“ říká ředitel Tomáš Řehák. Stáhnout je tak možné třeba knihy doporučené jako školní četba.

E-knihovny Městské knihovny čítá na 800 titulů. „Loni se nám těsně nepodařilo překonat hranici jeden milion stažení, to je obdoba milionu výpůjček, jen probíhá elektronicky.“

Hlavním předmětem zájmu jsou samozřejmě stále klasické knihy, jichž letos knihovna nakoupí na 150 tisíc. Velký zájem je ale třeba i o deskové hry. „Ukázalo se, že to je médium, které dává lidi dohromady; třeba si rodina půjčí deskovou hru, zahraje si ji a pak si vypůjčí jinou.“ V Městské knihovně se dají vypůjčit i čtečky knih nebo třeba obrazy.

Spustit audio