Městská policie stále hledá strážníky

30. prosinec 2016

Praze stále schází kolem dvou stovek strážníků. V pořadu K věci to řekl pražský radní pro bezpečnost Libor Hadrava. Každý měsíc nastoupí přibližně deset nových.

V průběhu posledního roku odešli především ti strážníci, kteří neměli maturitu: „Snažíme se to doplňovat, měsíčně je asi deset strážníků, kteří absolvují kurzy a nastupují k městské policii,“ říká Libor Hadrava, „Praha je bohatý region, není tady taková nezaměstnanost jako jinde. Práce je tady dostupná a tolik lidí se k nám nehlásí.“

Souvisí to prý i s náročností testů. „Chceme, aby nastupovali kvalitní strážníci, nechceme polevit ani v psychotestech, ani ve fyzických testech,“ říká Libor Hadrava.

Protipovodňová opatření

Některé protipovodňové zábrany jsou podle radního Hadravy poškozené, Praha je proto opravuje. „Magistrát na to vyčlenil finanční prostředky a opravy postupně probíhají. Prodlužuje se to, protože každá oprava se musí vysoutěžit, ale opravuje se.“ Jde především o zábrany na Starém Městě a na Kampě.

Co se týká povodní, v roce 2017 se připravuje v Libni navýšení výkonu přečerpávací stanice, u tenisové haly na Zbraslavi se zvýší protipovodňové zábrany. Na přelomu září a října se pak v Tróji bude konat protipovodňové cvičení a vyzkoušejí se mobilní zábrany.

Strážníci Městské policie Praha
Spustit audio