Na Malostranské náměstí se možná vrátí socha maršálka Radeckého

1. duben 2016

V souvislosti se zásadní proměnou Malostranského náměstí se uvažuje i o znovuobnovení pomníku maršála Radeckého. Ten stál na náměstí do roku 1918. Ne každému se to ale líbí kvůli osobnosti tohoto vojevůdce. Ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města Prahy Petr Hlaváček prohlásil, že by s umístěním sochy na náměstí souhlasil.

Z Malostranského náměstí zmizí do začátku prázdnin parkoviště a v souvislosti s tím vznikla otázka, jak se vzniklým prostorem naložit. „Proběhla soutěž, kterou vyhrál ateliér Hájek z Hradce Králové, a teď je u nich objednané dopracování studie,“ říká Petr Hlaváček.

Samozřejmě se hledalo, co by na náměstí obyvatelé chtěli. Mělo by tam být místo, kde je možné si sednout, ale v úvahu přichází i možnost využít prostor k pořádání kulturních akcí. Problémem může být povrch vzniklé plochy: „Povrch je právě důvod, proč nestačí jen zrušit parkoviště. Tady je to upravené přímo pro parkování, je potřeba dodělat nějaké úpravy, a to právě také řeší architekti z Hradce.“

Vrátí se na Malostranské náměstí socha maršála Radeckého? „Kolem toho je super skvělá debata, která mírně jiskří,“ říká Petr Hlaváček, „mezi tím, jestli můžeme mít sochu habsburského pohůnka, nebo jestli to vnímáme jako umělecké dílo. Domníval jsem se, že Českým nebem od Cimrmanů jsme se přes to už přenesli, že i tenhle člověk má právo být v našem veřejném prostoru.“

Socha maršála Radeckého je zachovalá a je uložena v lapidáriu, rozbitý je jen její podstavec. „Je to umělecké dílo vysoké kvality. Socha ovšem stála v místě, kudy dnes vede tramvajová trať, ale mohli bychom ji mírně posunout,“ vysvětluje ředitel Institutu plánování a rozvoje hlavního města.

„Socha byla původně do místa zakomponovaná, byla umístěna tak, aby z pohledu z Mostecké ulice tvořila s Chrámem svatého Mikuláše významnou kompozici. Osobně jsem spíš zastáncem tam sochu umístit, ale uvidíme, jak to dopadne,“ říká Petr Hlaváček.

Logo
Spustit audio