Na pražských stráních se možná budou prohánět zubři a koně Převalského

V Praze 5 na Dívčích hradech by se mohli prohánět zubři a koně Převalského. V pořadu K věci to řekla radní pro životní prostředí Jana Plamínková. Město postupně zalesňuje pozemky, které měli dosud pronajaté zemědělci.

Dívčí hrady nechalo město v loňském roce zatravnit. „To je 60 hektarů nových luk. Zatím tam byla pouze pole s řepkou a s kukuřicí. Pražané tam teď dostanou nové pobytové louky. Jde o oblast mezi Radlicemi, Smíchovem a Prokopským údolím. Letos na podzim tam ještě budeme dosazovat stromy. A dokonce jednáme se zoologickou zahradou o tom, že na části by se udělaly ohrady pro zubry a koně Převalského,“ vysvětluje Jana Plamínková, „bylo by to takové zpestření.“

Lesů a lesoparků v poslední době v Praze přibývá. „Je to proto, že loni vypršela nevypověditelná dvacetiletá smlouva, kterou uzavřela kdysi ODS se zemědělci, kteří měli pozemky pronajaté. My jsme mezitím připravili projekty na nové zelené plochy, třeba mezi Běchovicemi a Dubčí vznikl už loni velký les Robotka. Plánujeme tam téměř jako Stromovka velký komplex lesů a rybníků a ještě letos by u Běchovic měl vzniknout obrovský les V Panenkách,“ říká radní Plamínková.

Ve Kbelích zase bývala velká pěstební školka. „V té bývalé školce jsme se rozhodli, že ty přerostlé sazenice ponecháme a z toho vznikne lesopark.“ Lidé si už na místo našli cestu a začali do parku chodit. Na místě by mělo vzniknout i centrum ekologické výchovy.

Spustit audio