Praha 5 plánuje kromě vyhlídkového kola i největší dětské hřiště v Praze

25. listopad 2016

Smíchovskou náplavku by mělo oživit šedesátimetrové vyhlídkové kolo. Stát má nedaleko železničního mostu na Hořejším nábřeží. Starosta Prahy 5 Radek Klíma si od tohoto projektu slibuje, že vznikne nové lákadlo pro turisty, kteří do těchto míst příliš často nemíří. Investor projektu vyhlídkového kola v tuto chvíli čeká na vyjádření pražských památkářů.

Vyhlídkové kolo by mělo být padesát až šedesát metrů vysoké. „Jde o klasické vyhlídkové kolo s gondolami, v kterých jsou zařízení, které umožní prohlídnout si památky. Taková kola známe třeba z Londýna nebo z Paříže,“ říká starosta Radek Klíma.

Mezi lidmi ale panují obavy, že kvůli stavbě vyhlídkového kola by mělo zmizet dětské hřiště u Vltavy. „Vyhlídkové kolo je jen jedna část našeho vltavského břehu. My jsme se rozhodli zušlechtit celý náš břeh Vltavy. Dětské hřiště tam zůstane a my tam navíc plánujeme největší dětské hřiště v Praze. Skate park tam ale nebude. Bude založen na jiném místě, chceme ho tam přestěhovat a ještě rozšířit. Zatím máme vytipované tři lokality,“ říká Radek Klíma.

A jaké má Praha 5 důvody pro stavbu vyhlídkového kola? „My jsme se rozhodli zatraktivnit naši náplavku takovou velkou atrakcí proto, aby nebyla taková, jaká dnes je. Protože náplavky na jedné straně Vltavy žijí, na druhé ne. To byl jeden důvod. Druhý důvod je ten, že chceme do naší městské části přilákat turisty. To souvisí i s koncepcí hlavního města Prahy, které apelovalo na jednotlivé části, aby zatraktivnily svoje místa tak, aby turisté nebyli koncentrováni jen na Praze 1. A tím chceme i podpořit podnikatele v naší městské části, protože pokud k nám přijdou turisté, zlepší se i život našich podnikatelů,“ vyjmenovává.

Poslechněte si celý rozhovor. Starosta Radek Klíma mluvil i o budování parkovišť v Praze 5 a stavbě hokejové haly.

Spustit audio