Tunel na Spořilovské zlepší podle starosty ovzduší v Praze 4

27. leden 2017

Praha 4 chce nechat zastřešit Spořilovskou ulici. Důvodem je velké množství projíždějících automobilů a kamionů. Na hluk a smog si už několik let stěžují místní obyvatelé. Tunel by mohl podle starosty Prahy 4 Petra Štěpánka ze Strany zelených měřit až 750 metrů.

Praha 4 si od tunelu slibuje především snížení hluku: „Zakrytí je hlavně z hlukových důvodů a mělo by chránit i před znečištěním,“ říká Petr Štěpánek, „Půjde o hloubený tunel, postaví se dva tubusy tunelu, které se zasypou, a na nich bude park.“

Tunel bude asi tři čtvrtě kilometru dlouhý. „Tunel bude dlouhý asi 720 až 750 metrů, uvažuje se ale ještě o jeho prodloužení, takže řešíme skoro kilometr dlouhé území.“

Někteří lidé se obávají, že se stavbou tunelu ovzduší na Praze 4 nezlepší. „Jde o čistou fyziku, tunel bude komín, z kterého budou nečistoty unikat jižním směrem nahoru. Pokud by se ukázalo, že komínový efekt nebude dostatečný, tak je připravený ještě výduch. Mohu s jistotou slíbit, že dojde ke značnému zlepšení situace, kdy se znečištění posune o desítky metrů výš,“ říká Petr Štěpánek.

Výstavba tunelu je nyní ve fázi, při které se rozhoduje o vlivu stavby na životní prostředí. Pokud nebude muset projekt projít tzv. velkou studií EIA, přípravné práce by podle starosty Prahy 4 mohly trvat dva roky.

Spustit audio