Rekonstrukce Negrelliho viaduktu se blíží

6. prosinec 2016

Začít by měla příští rok a měla by trvat tři roky. V pořadu K věci o tom mluvil místostarosta Prahy 8 Petr Vilgus ze Strany zelených. Rekonstrukce viaduktu je podle něj naprosto nezbytná.

Rekonstrukce by měla trvat celé tři roky a bude se muset řešit, kudy budou jezdit vlaky. „Rekonstrukce by měla probíhat v několika fázích. Je naprosto nutná, protože most funguje na hranici své životnosti,“ říká Petr Vilgus.

„Je jasné, že viadukt byl, je a bude dopravní tepnou. Důležité je, co se bude dít pod jeho oblouky. Jestli to zůstane tak jako dnes, nebo jestli to místo bude takové jako třeba ve Vídni, kde ty oblouky jsou využité pro kulturní účely, jsou tam galerie a přímo vybízí k návštěvě,“ vysvětluje Petr Vilgus.

Co bude s Palmovkou?

Centrum Nová Palmovka se dostavby hned tak asi nedočká, stavba kvůli soudním sporům stále stojí. „Je to nepříjemné dědictví, které jsme zdědili po minulé koalici. V tuto chvíli běží několik soudů včetně soudu o určení vlastnictví. Dokud ty soudy nedoběhnou, není možné pokračovat dál.“

Objevily se nápady, že by tam v budoucnu mohla sídlit pražská záchranka nebo IPR. „Ta záchranka je nápad, o kterém jsme se dočetli v novinách. Teprve až soudy doběhnou, zjistíme, čí ta budova vlastně je. Jestli ji dostaví magistrát, nebo Praha 8,“ vysvětluje místostarosta.

Petr Vilgus mluvil také o budoucnosti území v místě autobusového nádraží na Palmovce a v jeho okolí a také o Invalidovně.

Invalidovna

Spustit audio