Šéf Ropidu Petr Tomčík: Ládví je nejlepší konečná pro příměstskou dopravu

7. duben 2016

Jaké změny čekají pražskou hromadnou dopravu? Co bude nového na pražské železnici a jaká je situace s příměstskými autobusy na Ládví? Ředitel organizace ROPID Petr Tomčík odpovídá v pořadu K věci Štěpánky Duchkové.

Autobusy na Ládví

Na Ládví se od dubna zvýšil počet příměstských autobusů, které dřív končily v Holešovicích. Lidé se proti tomu bouří a chtějí změnu. Podle ředitele ROPIDu Petra Tomčíka se ale v této chvíli žádné změny nechystají. „Situaci bedlivě sledujeme, se sdružením Ládví není autobusák komunikujeme. Magistrát si nechal zadat nezávislou studii, která analyzuje možnosti ukončení příměstské dopravy v této oblasti, ta vyšla v těchto dnech, takže ji budeme ještě analyzovat. Celkový závěr ale je, že nejlepší konečná pro příměstskou dopravu je Ládví. Pokud bychom některé autobusy přesunuli do Letňan, tak jízdní doba do Prahy by se cestujícím prodloužila o 10 až 15 minut,“ vysvětluje Petr Tomčík.

Přívoz „Holka“

V letošní sezóně začal v Praze fungovat nový přívoz Holešovice – Štvanice – Karlín, který dostal jméno Holka, a který od srpna do konce října svezl přes dvacet tisíc cestujících. „Stal se populárním a zájem o něj předčil naše očekávání,“ říká Petr Tomčík. „Byl to pilotní projekt a teď uvažujeme o jeho dalším provozu příští rok, řešíme provozní dobu a jeho financování.“ Přívoz se stal populárním hlavně pro pejskaře, kteří přes řeku jezdí venčit své čtyřnohé kamarády.

Změny na železnici

Od 13. prosince začne fungovat nový jízdní řád linek MHD. Co se změní? „Posilujeme určité vlakové spoje, prodlužujeme linku S7 z Úval do Českého Brodu a linku S9 do Lysé nad Labem. Otvírá se nová zastávka Běchovice střed, která vznikla v rámci modernizace koridoru. Pokud se neobjeví žádné technické problémy, tak by měla fungovat od toho 13. prosince,“ říká Petr Tomčík.

Spustit audio