Segwaye jsou větší zlo než herny, říká starosta Prahy 1. Za jízdu v památkové zóně už začnou padat pokuty

9. prosinec 2016

Vozítka segway už se po centru Prahy neprojedou, tentokrát snad definitivně. Instalace více než šesti stovek značek, které zakazují jejich vjezd do pražské památkové rezervace, skončí o víkendu. V pořadu K věci to uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Segwaye podle něj vyhánějí chodce z chodníku a do centra města nepatří: „Byl jsem ubezpečen, že už se osazování značek dokončuje, pak ještě několik dnů běží zákonná lhůta na odvolání a zhruba od poloviny prosince bude zákaz jízdy pokutován. Sankce jsou v řádu tisíců korun. Nám o ty sankce nejde, jde o bezpečnost, o to, aby se chodníky vrátily chodcům.“ Jak už před časem starosta Lomecký řekl, jsou segwaye větší zlo než herny nebo nevěstince: „Je to otázka dobrovolnosti a nedobrovolnosti, protože do herny můžeme jít, ale nemusíme, ovšem po chodníku musíme chodit všichni.“

Rekonstrukce Václavského náměstí začne v polovině příštího roku

Změny čekají spodní část Václavského náměstí: „Už běží správní lhůty, stavební řízení visí na úřední desce Prahy 1; chceme projekt realizovat co nejdřív, v polovině příštího roku by se mohly práce zahájit. Ve spodní části by mohl příští rok zmizet prostřední pás, kde budou dvě stromořadí. Místo na chodnících u domů, to je spíš místo pro zahrádky. Tady už to máme velice blízko, projekt je připravený, stavební povolení je připravené. Logicky je tam spousta připomínek, vypořádat je trvalo léta. Ale jsem optimista,“ říká Oldřich Lomecký.

Co se týká horní části náměstí, i tu čeká v budoucnu rekonstrukce. „Až se dořeší demolice domu na rohu náměstí a Opletalovy ulice, pak pokud budeme chtít revitalizovat, musíme se vypořádat s auty. S tím souvidí podzemní parkování, protože auta tady budou pořád," vysvětluje Oldřich Lomecký.

Vizualizace obnovy Václavského náměstí, pohled z Můstku
Vizualizace obnovy Václavského náměstí, celkový pohled
Spustit audio