Stará čistírna odpadních vod v Bubenči otevře další prostory

24. únor 2017

Stará čistírna odpadních vod v pražské Bubenči připravuje otevření nových prostor. Ty musí nejprve projít rekonstrukcí. V pořadu K věci to řekla Lucie Růžičková, zástupkyně provozovatele čistírny.

Čistírna se chystá na zpřístupnění půdy ve východním křídle budovy: „Snažíme se prostory co nejvíc otevřít. Některá místa jsou nebezpečná a nejsou zrestaurovaná. Třeba půdní prostory. Na ty už máme vypracovaný projekt. Mohly by tam být výstavní prostory a rozšířila by se kavárna. Zatím jsou tam ale nestabilní podlahy a musí se opravit střecha,“ vysvětluje Lucie Růžičková. Na půdě bývalé čistírny bývaly dílny, prádelna a sprchy.

Čistírna je objekt náročný na údržbu. Ta je několikafázová. „Drobná údržba znamená nátěry, výměny žárovek a podobně, ale i odborná. Strojník promazává stroje a opečovává je. Restaurátoři se pak starají o kovové, dřevěné i zděné části.“

Čistírnu si oblíbili filmové produkce, natáčel tu třeba Tom Cruise. „Naše podzemí má své kouzlo, je takové tajemné, filmaři využívají ale i horní prostory, kde jsou tovární haly, staré kanceláře. Celá budova je velká a velké jsou i venkovní prostory, takže se tam filmaři pohodlně vejdou,“ říká Lucie Růžičková. Z českých seriálů se v čistírně natáčel třeba Já, Matonni nebo Neviditelní.

Stará čistírna odpadních vod v Praze
Spustit audio