V Praze letos zaniknou tři střední školy

6. květen 2016

Kvůli nedostatečnému naplnění zaniknou v Praze v letošním roce tři střední školy. V pořadu K věci to řekla radní pro školství a evropské fondy Irena Ropková z ČSSD. Mluvila i o šikaně na středních školách a o posilování určitých oborů.

Některé pražské střední školy nevyužívají svoji kapacitu, proto se budou muset sloučit s jinými. „Máme i střední školy, kde je naplněnost třeba 50 procent. Nebude to žádné masivní slučování, chtěla bych to udělat citlivě, aby se to co nejméně dotklo žáků i učitelů, aby pokud možno učitelé nepřišli o práci, říká Irena Ropková.

V Praze byly zatím sloučeny dvě školy. „V další vlně plánujeme sloučení šesti škol, zaniknout by tak měly tři. Nechci být konkrétní, protože to chceme nejdřív probrat se studenty a rodiči,“ vysvětluje radní, „máme třeba i školu, velkou čtyřpatrovou budovu, kde jsou jen čtyři třídy. Myslím, že škole to sloučení pomůže.“

Praha má prý podrobné demografické údaje, takže by se v budoucnu nemělo stát, že místa na středních školách budou chybět.

Podle Ireny Ropkové se na pražských středních školách chystá i optimalizace skladby oborů: „Chceme si udělat podrobnější analýzu potřeb trhu práce a na školách upravovat obory tak, aby to trhu práce odpovídalo. Jde třeba o posílení oborů na zeměměřičské škole. Tam se nehlásí tolik žáků, kolik by bylo potřeba.“

Spustit audio