Zmizí magistrála z Václavského náměstí?

Národní muzeum v budoucnu možná nebude od Václavského náměstí oddělovat magistrála. Počítá se s tím v projektu na celkové zklidnění Severojižní magistrály. Podle něj by se měla převést auta směřující na Brno z Mezibranské do Legerovy ulice. V pořadu K věci o tom mluvil starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.

Čelakovského sady v okolí Národního muzea projdou obnovou. „Sešli jsme se s ředitelem Národního muzea a myšlenka je, že bychom měli po opravě udělat návaznost na okolí. Bylo by možné, že by se část parku přičlenila do zóny Národního muzea. Bylo by to víc opečovávané a zároveň my bychom byli ochotni dát do toho víc peněz,“ říká starosta Lomecký.

S rekonstrukcí muzea souvisí i zklidnění magistrály: „Je navrženo řešení, že by byla dva pruhy dolů, dva pruhy nahoru. Stávající komunikace by se stala jen místní komunikací, takže Národní muzeum by se znovu připojilo k Václavskému náměstí,“ vysvětluje Oldřich Lomecký.

Praha 1 omezuje cyklisty kvůli elektrokoloběžkám

Segwaye v centru Prahy nahrazují v poslední době elektrokoloběžky. „Sám jsem čtyři roky bojoval za to, aby segway byl definován jako pohyblivý dopravní prostředek. Předtím to byl vlastně chodec. Teď centrum obsadili provozovatelé elektrokoloběžek. Turistům říkají, že můžou být tam, kde jsou stezky pro kola. Takže omezujeme kola, ale jde o koloběžky, protože my to neumíme rozlišit.“

Přepis rozhovoru s Oldřichem Lomeckým
Moderní léčba umožňuje HIV pozitivním dožít se vysokého věku
V Praze přibudou dvě nová výdejní místa obědů pro bezdomovce

Spustit audio