Zavzpomínejte s námi na Karla Zicha

5. květen 2014

V první vysílací hodině středečního Nočním proudu, tedy v čase mezi 23. hodinou a půlnocí, uvítal moderátor Miloš Skalka dalšího ze série svých studiových hostů. Pozvání k nočnímu proudění tentokrát přijal skladatel, aranžér, saxofonista, klarinetista, kytarista a kapelník STANISLAV CHMELÍK. Promluvil nejen o svém hodně širokém rozkročení na hudební scéně (pop, jazz, trampská píseň), respektive o třináctileté spolupráci s tragicky zesnulým Karlem Zichem...

Stanislav Chmelík (narozen 25. října 1941), někdejší saxofonista skupiny Flop, manažer a producent nahrávek Karla Zicha, začal se zpívajícím autorem a kytaristou „elvisovského“ ražení spolupracovat na přelomu sedmé a osmé dekády minulého století. Jejich spolupráce, která započala v roce 1980, trvala až do roku 1993, kdy musel Stanislav Chmelík v důsledku transplantace srdce výrazně zvolnit svůj pracovní rytmus.

Ale i poté, co naše každodenní spolupráce skončila, jsem byl s Karlem Zichem v trvalém kontaktu,“ říká hudebník, který pro Karla Zicha složil spolu s textařem Michalem Bukovičem několik vděčných písní, mimo jiné skladbu Léto jak má být.

Ve spolupráci tandemu Zich-Chmelík vzniklo celkem 13 dlouhohrajících desek, k tomu hezká řádka singlů, stejně jako rozhlasových či televizních nahrávek. Těchto hudebních nosičů se prodalo celkem hodně přes milion exemplářů a oba hudebníci spolu absolvovali více než dva tisíce koncertních vystoupení doma i v zahraničí, od Španělska po Mongolsko.

Když mi v pražském Institutu klinické a experimentální medicíny v Krči doktor Petr Pavel v březnu roku 1993 transplantoval srdce, byl Karel jedním z prvních, kdo mě po operaci v IKEMu navštívil. Škoda, že mu tu návštěvu už nikdy nebudu moci oplatit, Karel totiž taky nutně potřeboval nové srdce,“ dodává Stanislav Chmelík.

Stanislav Chmelík je v současné době k vidění a slyšení ve skupinách Akáty, Hott Jazz Praha a Knezaplacení, jako hosté vystupují s Jitkou Vrbovou pravidelně také s kapelou Metropolitan Jazz Club Josefa Krajníka.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.