Funny Girl Monika Absolonová

2. duben 2015

Ve svém středečním Nočním proudu 25. 4. 2012 uvítal moderátor Miloš Skalka v čase mezi 23. hodinou a půlnocí dalšího ze svých studiových hostů. Tentokrát jím byla novopečená majitelka divadelní Ceny Thálie za rok 2011 v kategorii Opereta, Muzikál a jiný hudebně-dramatický žánr - MONIKA ABSOLONOVÁ.

Monika Absolonová se narodila 27. září 1976 v Benešově u Prahy. Studovala soukromou střední hotelovou školu v Praze, na níž navázala studiem němčiny na Akademii Jana Amose Komenského. Její pěvecké začátky sahají do roku 1983, kdy jako sedmiletá nastoupila do Kühnova dětského sboru. Počátkem 90. let začala navštěvovat hodiny zpěvu u profesorky Pražské konzervatoře Lídy Nopové a od roku 1996 studuje zpěv u profesora Konzervatoře Jaroslava Ježka Eduarda Klezly.

Muzikálovému herectví se Monika Absolonová věnuje od roku 1995. První roli získala v průkopnickém českém muzikálu Karla Svobody, Richarda Hese a Zdeňka Borovce Dracula (1995, Nymfa větrná a Nymfa hodinová, 1998, Lorraine), přičemž účinkovala jak v pražském, tak v bratislavském a prešovském nastudování tohoto představení. Hlavní ženskou roli Agnes ztvárnila ve slovenském uvedení Landova muzikálu Krysař (2000). Do širšího diváckého povědomí pak vstoupila titulní rolí v muzikálu Michala Davida a Lou Fanánka Hagena Kleopatra (2002).

Poté následovala dvojrole v divadelní verzi filmového retromuzikálu Filipa Renče Rebelové (2003, Alžběta a Bugina) a posléze vytvořila hlavní ženské role v muzikálech Noc na Karlštejně (2004, Eliška), Tři mušketýři (2004,Mylady) a titulní postavy v muzikálech Angelika (2007) a Mona Lisa (2009). V obnoveném uvedení muzikálu Dracula v roce 2009 dostala hlavní ženskou roli Lorraine.

První zkušenosti s ryzím herectvím získala Monika Absolonová rolí čarodějnice v pokračování úspěšné Troškovy filmové pohádky Princezna ze mlejna 2 (1999). Režisér Zdeněk Troška ji poté obsadil do role zdravotní sestry ve druhém a třetím pokračování lidové komedie Kameňák (2004, 2005).

Monika působí také v činoherních zájezdových představeních divadelní společnosti Háta, a sice v hrách Den na zkoušku (2005, Veronika) a Světáci (2011, Zuzanka).

Sólovou pěveckou kariéru Moniky Absolonové mapuje šest alb. Jde o tituly Muzikálové album (2010), Zůstávám dál (2004), Jsem nevěrná (2001), První den (1999), Dál jen při mně stůj (1994) a debutové album Monika (1993).

Muzikálová zpěvačka bývá častým hostem koncertů svých „starších kolegů“ a letos na podzim bude absolvovat turné šestnácti koncertů jako host programu Karla Gotta.

Monika Absolonová se podílí na mnoha charitativních akcích, z nichž jmenujme alespoň koncerty pro Kapku naděje, Nadaci.
Naše dítě, Nadační fond Pepina, či akci SOS Haiti, od roku 2006 je patronkou charitativního Avon pochodu.

V roce 2010 zazářila Monika Absolonová ve čtvrté řadě taneční soutěže StarDance, kde se spolu se svým tanečním partnerem Václavem Masarykem umístila v celkovém pořadí na třetím místě. S Alešem Hámou každoročně moderuje slavnostní předávání cen nejlepším atletům v zemi v pořadu České televize Atlet roku.

Monika Absolonová se pravidelně objevuje na předních příčkách hudební ankety popularity Český slavík, ve které dvakrát po sobě získala titul Skokan roku (2002, 2003). Na kontě má také nominaci na výroční českou hudební cenu Gramy (dnešní Anděl) v kategorii Objev roku (1994) a na Cenu Thálie za titulní roli v muzikálu Kleopatra (2002).

Monika je čerstvou držitelkou Ceny Thálie 2011 v kategorii Opereta, muzikál a jiný hudebně-dramatický žánr. Herecká asociace ji ocenila na slavnostním ceremoniálu v pražském Národním divadle za mimořádný jevištní výkon v roli Fanny Briceové v ústeckém nastudování muzikálu Funny Girl.

Je to moje první velká klasická muzikálová role. A už ze samotné nominace jsem měla obrovskou radost,“ nechala se slyšet bezprostředně po převzetí výroční divadelní trofeje Monika Absolonová.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.