Talentovaná dcera zpěváka Dalibora Jandy Jiřina Anna

14. květen 2012

Ve středu 16. května uvítal Miloš Skalka v Nočním proudu dalšího ze série svých studiových hostů. Tentokrát přijala pozvání k nočnímu hudebnímu proudění mladá zpívající autorka a kytaristka JIŘINA ANNA JANDOVÁ, která pokračuje v rodinné hudební tradici. Je totiž dcerou trojnásobného Zlatého slavíka a hitmakera Dalibora Jandy. Po debutovém albu Tvář (2009) vydává Jiřina svůj druhý, tentokrát devítipísňový disk Narovnaná v zádech, jehož písničky měly ve středečním Nočním proudu premiéru.

Jiřina Jandová (narozena 30. září 1988), která na hudební dráze používá „rozšířené“ křestní jméno Jiřina Anna, je zpívající autorka, která se hudbě věnuje od dětství. Při zpěvu se doprovází na kytaru, ale hraje rovněž na klavír. Od roku 2007 vystupuje jako host v koncertním programu svého otce Dalibora Jandy, koncertuje však i samostatně.

V roce 2008 se představila debutovým singlem, na němž se objevily písničky Šílená láska (hudba Dalibor Janda) a Tvář (hudba Jiřina Anna Jandová), obě s texty Jana Krůty. Kromě tohoto textaře, který napsal slova největších hitů Dalibora Jandy, spolupracuje mladá interpretka rovněž s Petrou Černou, Igorem Večeřem, Tonym Chodorou či Janou Rybkovou, jedním textem na její debutové album Tvář (2009) přispěl i Josef Fousek.

Obě písničky z debutového singlu se dočkaly také videoklipové podoby, o kterou se postaral režisér David Beránek.

Album Tvář vyšlo na sklonku roku 2009 a křtilo se v populárním pražském klubu Lávka pod taktovkou moderátora Alexandra Hemaly. Kromě výše uvedených dvou písní, z nichž jedna dala debutovému albu název, se na disku objevilo deset premiérových novinek, na šesti skladbách se zpěvačka podílela nejen jako interpretka, ale rovněž jako autorka hudby. Není bez zajímavosti, že album přineslo i duet s otcem Daliborem Jandou, chytlavou písničku Vstáváš (Dalibor Janda/Jan Krůta).

Albová novinka Narovnaná v zádech (titulní píseň napsali Dalibor Janda a Jan Krůta) přináší čtyři melodie hlavní protagonistky a čtyři písně jejího otce, pozornost si nepochybně zaslouží také cover-verze dodnes platného hitu Čekej a neplakej, ve které se k Jiřině v nahrávacím studiu připojil autor hudby Antonín Gondolán.

Album se křtilo v polovině minulého měsíce ve vinohradském hudebním klubu Cavalli. Moderátorem příjemného podvečera byl opět Alexandr Hemala, role kmotrů se ujali herci Vojta Kotek a Lukáš Pavlásek, ke kterým se připojila velká fotbalová legenda, bývalý československý reprezentant a mistr Evropy z Bělehradu roku 1976 Antonín Panenka.

autor: Miloš Skalka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.