Skupina Ponk navždy změní vaši představu o lidové hudbě

15. červen 2015

„Folklor je mrtev. Nezemřel včera ani před týdnem ale už dávno, a to i přesto, že se snažili jeho balzamované a nastrojené tělo pravidelně vystavovat a uctívat, aby mnozí uvěřili v jeho nesmrtelnost. Jeho smrt ale nebyla zbytečná. Na úrodné půdě jeho ostatků se rodí postfolklor." Konec citátu skupiny Ponk o sobě.

Postfolklórní brněnské cimbálové trio úspěšně bourá představy o lidové hudbě. Původní materiál neznehodnocuje zažitými klišé, ale zásadně používá základní instrumentální prostředky jako cimbál, kontrabas, housle a vokály.

Ponk na své albové prvotině PO ST FO LK LO R dosáhl velmi zajímavých zvukově-hudebních výsledků. Na albu se mísí lidová hudba s prvky blues, rocku, funku s mnoha dalšími hudebními styly.

Debut s názvem Postfolklor skupině Ponk vyšel v dubnu 2015. V pátek 12. června ho osobně představili v Nočním proudu Jitky Benešové.

Skupina Ponk

Čtěte také

autor: jib
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.