Grepfruitový salát s chřestem a růžovým pepřem

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Buddha-Baru Tomáše Stehlíka.

Suroviny - 2 porce:

  • Bílý chřest - 250 g
  • Zelený chřest - 250 g
  • Růžový grep - 1 ks
  • Žlutý grep - 1 ks
  • Hrubozrnná hořčice - 1 plž.
  • Olej z hroznových jadérek - 1 hrneček
  • Sůl
  • Mletý bílý pepř
  • Cukr - 1 člž.
  • Růžový pepř celý - 1 člž.
Příprava:

  • Do vroucí osolené vody si dáme zblanžírovat nejdříve bílý a po něm i zelený chřest
  • Po vyjmutí z vody dáme oba chřesty, které nesmí být uvařené příliš, do studené vody s ledem
  • Po úplném vychladnutí necháme chřest okapat a připravíme si dresing a ostatní ingredience potřebné k salátu
  • Grepy oloupeme ostrým nožem tak, aby nám zůstal jen grep, který nebude mít na povrchu bílou blanku a budou dobře vidět jednotlivé segmenty filátek
  • Tyto segmenty opět ostrým nožem vykrojíme bez bílé blanky, která je rozděluje, a schováme k dalšímu použití v salátu
  • Zbylé grepy vymačkáme a šťávu přecedíme do misky na dresing
  • Ke šťávě přidáme hořčici sůl, cukr a bílý pepř
  • Do směsi pomalu metlou zašleháváme olej, dokud nevznikne hustá emulze
  • Vychladlý a okapaný chřest smícháme se scezenými grepy a růžovým pepřem
  • Dle chuti přilijeme dresing a můžeme podávat s plátky jarní cibulky