Kuře s vůní rozmarýnu
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny na Starém Městě pražském Martina Faltuse.
Ingredience:
- Celé kuře - 1 ks
- Sůl
- Pepř
- Sladká paprika - 1 lžička
- Petrželka
- Snítka čerstvé rozmarýny
- Olej - 2 lžíce
- Máslo - 2 lžíce
Postup:
- Kuře potřeme vně i uvnitř solí, pepřem a paprikou a dovnitř vložíme po snítce petrželky
- Rozmarýnu rozlámeme na menší kousky a vsuneme pod kůži na prsou a na stehnech
- Na pekáči rozehřejeme olej, kuře v něm zprudka opečeme z obou stran, pak je položíme na záda a pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut doměkka
- Kuře vyjmeme a rozdělíme na čtvrtky
- Vypečenou šťávu dolijeme vodou, krátce povaříme, zjemníme máslem a přecedíme na kuřata
- Podáváme s bramborem
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.