Kuře s vůní rozmarýnu

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny na Starém Městě pražském Martina Faltuse.

Ingredience:

  • Celé kuře - 1  ks
  • Sůl
  • Pepř
  • Sladká paprika - 1 lžička
  • Petrželka
  • Snítka čerstvé rozmarýny
  • Olej - 2 lžíce 
  • Máslo - 2 lžíce 

Postup:

  • Kuře potřeme vně i uvnitř solí, pepřem a paprikou a dovnitř vložíme po snítce petrželky
  • Rozmarýnu rozlámeme na menší kousky a vsuneme pod kůži na prsou a na stehnech
  • Na pekáči rozehřejeme olej, kuře v něm zprudka opečeme z obou stran, pak je položíme na záda a pečeme v předehřáté troubě asi 60 minut doměkka
  • Kuře vyjmeme a rozdělíme na čtvrtky
  • Vypečenou šťávu dolijeme vodou, krátce povaříme, zjemníme máslem a přecedíme na kuřata
  • Podáváme s bramborem
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.