Kuřecí terina s játry a zeleným pepřem

Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.

Ingredience - 4 porce:

  • Kuřecí stehna  2 ks
  • Kuřecí játra  100 g
  • Vepřový bůček  100 g
  • Zralé bezinky  1 trs
  • Voda 2 cl
  • Sušený zelený pepř
  • Sůl 

Postup:

  • Celé kuře vykostíme tak, že maso opatrně odřezáváme od prsní kosti podél skeletu kuřete, aby nám zůstal jeden plát jako na roládu. 
  • Prsa odřízneme, použijeme pouze stehna, která seřízneme tak, aby maso rovnoměrně pokrývalo kůži. 
  • Jemně osolíme a opepříme.
  • Z jater nakrájených na malé kousky a bůčku namletého najemno vytvoříme za pomoci studené vody fáš na plnění (krátkým rychlým vyšleháním spojíme do pevné vazké hmoty).
  • Přidáme sůl, nahrubo drcený zelený pepř, kuličky zralého černého bezu a už jen lehce vmícháme.
  • Takto připranou hmotu vložíme na jednu polovinu kuřecích stehen a zarolujeme. 
  • Roládu zabalíme do potravinářské fólie, utáhneme a konce zavážeme, aby vznikl pevný váleček.
  • Do hrnce dáme pařák na knedlíky, zalijeme vodou pod jeho úroveň, vložíme terinku a na nejnižší teplotu vaříme asi ¾ hodiny v páře pod poklicí. Voda by neměla vřít, maximálně pomalu probublávat.
  • Také čas je pouze orientační, ideální je použití vpichového teploměru, kde by se teplota měla dostat na 65°C.
  • Hotovou terinu (ještě zabalenou) vychladíme. Zchladlou na plátky nakrájenou podáváme.
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.