Krůtí paštika s whisky a šalvějí

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

15 g másla
2 lžíce olivového oleje
1 menší cibule
3 stroužky česneku
šalvějové lístky
500 g krůtích jater
50 ml whisky
2 lžičky celého růžového pepře
150 g přepuštěného másla

Postup:

1. Cibuli nasekejte nadrobno, česnek prolisujte. Játra nakrájejte na menší kousky. Máslo a olej rozpusťte ve velké pánvi na středním plameni. Přidejte cibuli, česnek a šalvěj a smažte 2 minuty.

2. Přidejte játra a smažte další 3 minuty. Vlijte do pánve whisky a nechte probublávat, až se všechna tekutina odpaří.

3. Játrovou směs rozmixujte s máslem a smetanou dohladka. Přidejte sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti.

4. Směs vlijte do formy tence vymazané máslem. Přikryjte a nechte chladit. Nejméně 2 hodiny, ideálně do druhého dne.

5. Připravte si přepuštěné máslo. Máslo pomalu zahřívejte v hlubší pánvi nebo kastrůlku. Pečlivě sbírejte pěnu, dokud nezůstane čistá zlatavá tekutina – mléčný tuk, ze kterého se zahříváním odpařila přebytečná voda. Na dně uvidíte přichycené a usazené mléčné bílkoviny. Průzračné přepuštěné máslo slijte přes cedník s jemným plátýnkem a použijte.

6. Do horkého přepuštěného másla vložte několik menších lístků šalvěje a lehce podrcený růžový pepř – máslo se kořením provoní. Nechte 20 minut stát, aby se vůně propojily.

7. Paštiku nalijte do malé formy na biskupský chlebíček nebo do plechových formiček na puding. Přepuštěné máslo znovu rozehřejte a zalijte jím celou horní plochu vychlazené paštiky.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.