Tradiční pečené kuře
Recepty k 3. dílu pořadu Dobrou chuť. Šéfkuchař Václav Frič.
Šéfkuchař Václav Frič - několikanásobný mistr ČR v otevírání ústřic. Kuchař, české, studené a minutkové kuchyně.
Tradiční pečené kuře
Suroviny: 1 celé kuře, 150 g másla, sůl, trocha vody
Postup: Čerstvé kuře řádně nasolíme, pod kůži na prsou zasuneme na kostky nakrájené máslo, vložíme do pekáče hřbetem dolů, přidáme trochu vody (půl naběračky) a pečeme v troubě předehřáté na 160 stupňů 45 až 60 min. Kuře bude mít zlatou a křupavou kůrku.
Částečně vykostěné kuře na roládu
Kuřecí roláda
Suroviny:
1 celé kuře, 300g kuřecí fáše, sůl, pepř, tuk na potření alobalu, alobal
Postup:
Vykostěné kuře osolíme, opepříme a potřeme fáší. Kuře zabalíme od stehen směrem k prsům (řez rolády tak bude obsahovat stehenní i prsní maso). Přendáme na tukem potřený alobal a pevně zabalíme jako bonbon. Pečeme v předehřáté troubě na 120 stupňů 45 až 60 min.
Kuřecí fáš
Suroviny:
4 vejce, sůl, pepř, 200g kuřecího masa, 2 lžíce másla, 1dcl koňaku, 2dcl smetany. Dle chuti přidejte - petržel, estragon, mrkev,slaninu, šunku, oříšky, houby, uzený losos, krevety.
Postup:
Maso nakrájíme na kostky a vložíme do robotu. Osolíme, opepříme, přidáme vejce, rozpuštěné máslo a koňak. Krátce vše rozmixujeme. Přilijeme smetanu a znovu rozmixujeme. Mixujeme tak dlouho, než bude fáš hladká. Přidáme ingredience dle chuti a zamícháme.
Plněná kuřecí křídla (může být i kuřecí stehno)
Suroviny:
16 kuřecích křídel, 500 g kuřecí fáš (recept viz výše), 2 lžíce másla
Postup:
Kuřecí křídlo vykostíme tak, abychom nepoškodili kůži (návod viz pořad Dobrou chuť - ARCHIV). Vykostěné křídlo naplníme fáší. Položíme na plech a zlehka podlijeme vodou. Maso potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme v předehřáté troubě na 160 stupňů asi 15 min.
Kuřecí polévka s masem a zeleninou
Suroviny:
1 celé kuře nebo 2 skelety (Karkasy), 1 menší celer, 3 mrkve, 1 cibule, 2 bobkové listy,
8 kuliček pepře, 5 kuliček nového koření, sůl, pažitka
Postup:
Kuře nebo skelety omyjeme studenou vodou a 10 až 15 minut zapečeme v troubě. Poté slijeme vypečený tuk a dáme do hrnce s oloupanou zeleninou (nekrájenou) zalijeme vodou a přivedeme do varu. Sebírámepěnu, která se tvoří na hladině vývaru, pak vývar osolíme a přidáme koření. ( koření přidávejte až po sebrání pěny, jinak pěnu odstraníte i s kořením). Polévku vaříme 60 minut ale i déle. Poté scedíme přes jemné síto a přes látku. Přidáme na kostky nakrájenou zeleninu a maso obrané z kostí.
Naše rada: Cibuli před vložením do polévky rozkrojte na 2 poloviny a na suché pánvi opečte do tmava, pak teprve vhoďte do vývaru. Polévka bude mít nejenom lepší chuť, ale i barvu.
Sponzor pořadu
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.