Asijské čočkové placičky

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

1 hrnek červené čočky
1/4 hrnku rýžové mouky
červená cibule
1 čerstvá chilli paprička
limetka
čerstvý koriandr
thajská bazalka
sůl
zelená perila
1 lžička sušeného zázvoru

K podávání:

bílý a černý sezam
limetka
bílý jogurt

Postup:

1. Červenou čočku uvařte podle návodu ve vroucí vodě. (Pozor, červená čočka se vaří opravdu jen pár minut.) Připravte si hlubší mísu, ve které budete všechno společně promíchávat. Jakmile máte čočku uvařenou, slijte všechnu přebytečnou vodu a nechte vychladnout.

2. Všechny bylinky, červenou cibuli a chilli papričky nasekejte nadrobno. Pokud nemáte moc rádi pálivé, vyjměte z chilli papričky všechna semínka a ponechte pouze tělo papričky. Hned jak bude čočka vychladlá, můžete ji dát do mísy společně s nasekanými bylinkami.

3. Přidejte sušený zázvor, nastrouhanou kůru z jedné limetky i se šťávou, které dodají placičkám na svěžesti. Podle potřeby osolte a nakonec zasypte rýžovou moukou, která celou směs krásně spojí.

4. Vytvořte placičky a následně je osmažte na pánvi. Pak odložte na papírový ubrousek, abyste se zbavili přebytečného oleje. Vemte bílý nebo černý sezam a placičky lehce posypte. Sezam nejen skvěle vypadá, ale i chutná.

5. Pokud jste dali hodně chilli, podávejte s bílým jogurtem se šťávou z limetek.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.