Bramborová polévka
Recept dne od šéfkuchaře hotelu Aria Davida Šaška.
Ingredience:
- 500 g oloupaných na kostičky nakrájených syrových brambor (zalitých asi 700 ml vody)
- 180 g čerstvého másla
- 100 g cibule
- 100 g mrkve
- 70 g celeru
- 70 g petržele
- lžička kmínu
- 200 g čerstvých, nebo mražených hříbků
- lžíce hladké mouky
- 20 g sušených lesních hub (namočených ve dvou deci vody)
- 4 - 5 stroužků česneku
- sůl a černý pepř
- majoránka
- hrst sekané ploché petržele
Postup:
V hrnci rozehřejeme máslo, přidáme kořenovou zeleninu a pomalu restujeme do světle hněda. Pak přidáme cibuli a vše karamelizujeme dohněda. Přidáme houby pokrájené na kousky, promícháme, zaprášíme moukou, znovu promícháme a vložíme sušené houby a bramborové kostičky - obojí s vodou, ve které byly namočeny.
Za občasného míchání přivedeme k varu, osolíme, opepříme, přidáme česnek a vaříme asi dvacet minut. Pak přidáme majoránku a hrubě posekanou petržel a ještě případně dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.