Bramborová polévka se smetanou
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace V Kolkovně Martina Faltuse.
Ingredience:
- 100 g sádla
- 2 cibule
- 500 g brambor
- sůl a pepř
- sladká paprika
- divoké koření (bobkový list, tymián, nové koření)
- 1 l vývaru
- 200 ml smetany
- 2 lžíce hladké mouky
Postup:
Na sádle usmažíme cibulku, přidáme brambory nakrájené na kostičky. Osolíme, opepříme, přidáme papriku a orestujeme. Pak zalijeme vývarem a necháme vařit doměkka.
V dalším hrnci si uděláme vývar z divokého koření. Vývar přidáme k bramborám. Vše zahustíme smetanou a hladkou moukou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.