Chřest s holandskou omáčkou a máslovou strouhankou
Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař Rostislav Vraný z restaurace Vidličky a nože. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.
Suroviny na 4 porce:
1 kg bílého královského chřestu
4 žloutky
300 g másla
100 g cukru
Sůl a pepř
1 kg brambor
pažitka
strouhané bílé pečivo
citrónová šťáva
Postup:
1. Očištěný bílý chřest vložte celý do vroucí vody se solí, cukrem a máslem a vařte 5 - 8 minut.
2. Žloutky s pár kapkami citrónové šťávy vyšlehejte v páře na dvojnásobek objemu. Odstavte a přišlehejte rozpuštěné máslo. Dochuťte pepřem a solí.
3. Strouhanku opečte na másle. Podávejte s vařenými bramborami posypanými pažitkou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.