Chřestová polévka

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse.

Ingredience:

  • 500 g chřestu
  • 3 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 750 ml vývaru z vařeného chřestu
  • sůl
  • špetka muškátového květu nebo oříšku
  • 150 – 200 ml smetany
  • na každou porci 1 ks zastřeného vejce
  • jarní bylinky (pažitka, petrželka) 

Postup:

  • Uvaříme chřest  "na skus" a vývar si necháme
  • V hrnci rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku
  • Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem a dobře promícháme
  • Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme
  • Když je polévka hladká, přidáme pokrájený chřest, provaříme a ponorným mixérem rozmixujeme
  • Je-li potřeba, polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany 
  • Na dno každého talíře položíme jedno čerstvé zastřené vejce a zalijeme horkou polévkou
  • Ozdobíme jarními bylinkami
autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.