Chřestová polévka
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Kolkovny Martina Faltuse.
Ingredience:
- 500 g chřestu
- 3 lžíce másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 750 ml vývaru z vařeného chřestu
- sůl
- špetka muškátového květu nebo oříšku
- 150 – 200 ml smetany
- na každou porci 1 ks zastřeného vejce
- jarní bylinky (pažitka, petrželka)
Postup:
- Uvaříme chřest "na skus" a vývar si necháme
- V hrnci rozpustíme máslo a přidáme hladkou mouku, ze které na másle připravíme světlou jíšku
- Rozředíme ji prochladlým chřestovým vývarem a dobře promícháme
- Podle chuti osolíme a ovoníme muškátovým květem či oříškem a zvolna provaříme
- Když je polévka hladká, přidáme pokrájený chřest, provaříme a ponorným mixérem rozmixujeme
- Je-li potřeba, polévku prolijeme přes cedník a závěrem zjemníme přidáním smetany
- Na dno každého talíře položíme jedno čerstvé zastřené vejce a zalijeme horkou polévkou
- Ozdobíme jarními bylinkami
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.