Cibulová polévka podle Heleny Rytířové

Helena Rytířová je fotografka a autorka několika kuchařských knih. Tento týden pro vás máme sedm receptů na jednoduchá a chutná jídla, která pro vás vybrala v knize Kuchařka pro tebe.

Suroviny:

60 g másla
800 g cibule
1 lžíce cukru
1 lžíce hladké mouky
1,5 l hovězího vývaru
1 lžička sušeného tymiánu
lžíce soli
pepř
1 lžíce brandy
4–8 plátků veky
50 g másla
1 lžíce oleje
4–8 plátků toustového sýra (gouda, ementál)

Postup:

1. Cibuli oloupejte a nakrájejte na tenké proužky. Na mírném ohni rozpusťte máslo ve velkém kastrolu. Přimíchejte cibuli a přisypte cukr. Cibule s cukrem snadněji zhnědne.

2. Bez poklice smažte na mírném ohni 20–30 minut, dokud cibule nezezlátne. Občas ji promíchejte, aby se usmažila rovnoměrně.

Helena Rytířová

3. Cibuli zaprašte moukou a smažte další 2–3 minuty za stálého míchání. Odstavte z ohně a přilijte trochu vývaru, aby se mouka rozpustila, rozmíchejte a dolijte všechen vývar.

4. Vraťte na mírný plamen, osolte, opepřete, posypte tymiánem a přidejte brandy. Částečně zakrytou polévku vařte ještě 30 minut, pak ji odstavte a připravte si pečivo.

5. Na pánvi si rozehřejte máslo s olejem. Veku nakrájenou na 2,5cm plátky opečte z obou stran dozlatova. Každý plátek osušte od přebytečného tuku na papírové utěrce.

6. Na talíře položte po 1–2 plátcích veky a přikryjte je plátkem toustového sýra. Přelijte vařící polévkou a ihned servírujte. Když nemáte polévku dost horkou a sýr se neroztéká, dejte talíř na 1/4 minuty do mikrovlnné trouby.