Čokoládový cheesecake

Cheesecake může mít mnoho podob. Majitelka kavárny a bistra Nebespán v Kašperských horách Simona Kmecová má pro vás tip na čokoládový cheesecake v anglosaském stylu. A jak doporučuje, nešetřete na dobré čokoládě ani na sušenkách, rozhodují o výsledku. Zážitek z čokoládové chuti pak umocní čokoládová poleva tzv. ganache.

Základ:

200 g máslových sušenek
60 g rozpuštěného másla

Postup:

1. Sušenky rozdrťte nebo rozemelte v robotu, propracujte s máslem a natlačte do dortové formy (nevymazávejte).

2. Dejte péct na 180 stupňů (horkovzdušná trouba), dokud sušenky nemají zlatavou barvu. Poté vyndejte a snižte teplotu v troubě na 160.

Náplň:

600 g čerstvého krémového sýra
200 g zakysané smetany
3 vejce
1 žloutek
220 g moučkového cukru
200 g rozpuštěné a lehce zchladnuté čokolády

Poznámka:

Čokoládová munice

Čokoládu vyberte kvalitní, hořkou, s obsahem min. 70% kakaa a bez rostlinných tuků.

Postup:

1. Smíchejte sýr, cukr, vejce, žloutky a zakysanou smetanu. Nakonec přidejte rozpuštěnou čokoládu.

2. Náplň vlijte do formy na připravený základ ze sušenek.

3. Do spodní části trouby vložte hlubší plech naplněný horkou vodou. Cheesecake dejte na plech v horní polovině trouby. Pečte na 160 stupňů přibližně 45 minut.

4. Vyndejte a nechte zchladnout ve formě, nejlépe přes noc v lednici.

Poleva:

200 ml smetany min. 30%
180 g čokolády

Postup:

1. V rendlíku na mírném ohni přiveďte smetanu k varu, sundejte a vmíchejte na malé kousky nalámanou čokoládu. Vyšlehejte metlou dohladka, přendejte do čisté misky a nechte zchladnout. Občas promíchejte gumovou stěrkou.

2. Zchladlou polevu ganage rozetřete na studený cheesecake. Až poté vyndejte z formy a nakrájejte (nejlépe horkým nožem). Ozdobte podle vlastní fantazie.