Domácí melounové nanuky

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Casserol Pavla Kyzra.

Suroviny:

500 g dužiny z vodního melounu zbavené pecek
100 ml cukrového sirupu
1 lžíce nahrubo nakrájených lístků čerstvé bazalky
jemně nastrouhaná kůra z limetky

Na 250 ml cukrového sirupu:

90 g cukru krupice
200 ml vody

Postup:

1. Nejprve si s předstihem připravte cukrový sirup. Cukr a vodu dejte do malého kastrůlku a vše zahřívejte, až se cukr rozpustí. Zesilte oheň a cukrový sirup vařte asi 4 minuty. Pak sirup odstavte, zakryjte a nechte ho zcela vychladnout. Vychladlý sirup se dá uchovávat v uzavřené nádobě asi týden v ledničce.

2. Vypeckovaný meloun rozmixujte s cukrovým sirupem. Přidejte nakrájenou bazalku, limetovou kůru a vše důkladně promíchejte.

3. Do formiček na nanuky rozdělte melounové pyré. Počítejte s tím, že se obsah mrazem zvětší. Vše dejte zmrazit minimálně na 6 hodin, aby pyré ztuhlo.

4. Před vyndáním nanuku je potřeba na pár sekund ponořit formu do teplé vody. Pak nanuky opatrně vytáhněte.

autor: Denisa Jeřábková

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.