Domácí sladký chilli jam se zázvorem
Recept pro dnešní den od šéfkuchaře Tomáše Stehlíka.
Ingredience:
- 8 ks červených paprik očištěných bez jadérek, nakrájených najemno
- 10 ks červených chilli papriček
- 8 ks stroužků česneku oloupaného
- 400 g sterilovaných rajčat
- 650 g hnědého cukru
- 250 ml červeného octa
- sůl a pepř
Postup:
- Papriky, chilli, česnek a zázvor nasekáme najemno. Můžeme použít domácí robot s ostrými noži.
- Pak dáme se zbytkem surovin do kastrolu a pomalu necháme vařit na mírném plameni do zhoustnutí. Nezapomeneme osolit a opepřit.
- Pro zpestření chuti můžeme do marmelády přidat najemno nasekaný koriandr nebo bazalku s mátou.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.