Houbové ragú s petrželkou a žemlovými knedlíčky

Pokud máte rádi houby, určitě oceníte recept od šéfkuchaře Radka Davida na speciální ragú. Použít můžete jakýkoliv druh hub, samozřejmě těch jedlých.

Suroviny:

50 g přečištěného másla nebo slunečnicového oleje
100 g cibule
500 g hub
200 g bílého vína
7 g rozdrceného česneku
200 g 33% smetany
sůl a mletý pepř
mletý kmín
pažitka nebo petrželka

Postup:

1. Na přečištěném másle nebo oleji zpěňte cibulku nakrájenou na kostičky, česnek nasekaný nadrobno a přidejte houby nakrájené na velké kousky. Restujte, dokud se tekutina z hub nevypaří.

2. Osolte, opepřete a zalijte bílým vínem. Až se víno vyvaří, přidejte mletý kmín, smetanu a krátce povařte do lehkého zhoustnutí.

3. Dochuťte solí a nakonec přidejte nasekanou pažitku nebo petrželku.

Žemlové knedlíčky:

200 g toustového chleba na kostičky
120 g mléka
muškátový oříšek
12 g hladké petrželky
1 vejce

Postup:

1. Toustový chléb nakrájejte na malé kostičky a v troubě usušte dozlatova.

2. Usušené chlebové kostičky zalijte mlékem, přidejte jemně nastrouhaný muškátový oříšek, nasekanou petrželku a žloutek. Vše promíchejte.

3. Nakonec postupně přidávejte vyšlehaný bílek. Z hmoty vytvořte malé kuličky a vařte je 15 minut na páře.

4. Houbové ragú servírujte do hlubokého talíře. Navrch vložte uvařené žemlové knedlíčky a vše ozdobte petrželkou.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.