Hovězí líčka s bramborovým pyré a máslovou karotkou

Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař restaurace Vidličky a nože Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.

Suroviny na 4 porce:

1kg hovězích líček
300 ml červeného vína
200 g rajčatového protlaku
1 kg kořenové zeleniny
200 g cibule
1 kg brambor
200 g másla
100 g cukru
divoké koření (pepř celý, nové koření, bobkový list)
snítka tymiánu
sůl
olej

Postup:

1. Očištěnou kořenovou zeleninu s cibulí a divokým kořením orestujte na oleji dozlatova, přidejte protlak, mírně zarestujte a vložte očištěná hovězí líčka. Zalijte červeným vínem a duste doměkka.

2. Líčka vyjměte, zeleninu rozmixujte a propasírujte zpět na maso.

3. Uvařené brambory rozmačkejte s máslem do hladkého pyré. Mrkev na plátky poduste na másle se špetkou soli a cukru.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.