Hrušková povidla
Recept dne od šéfkuchaře restaurace Les Moules Radka Vlasáka.
Ingredience:
- Hrušky 3 kg
- Cukr krystal 1 kg
- Celá skořice 1 ks
- Celý hřebíček 23 ks
- Bílé portské víno 0,5 l
Postup:
- Zralé hrušky oloupeme, vyndáme jádřinec a nakrájíme na kousky.
- V hrnci si na střední teplotu rozpustíme cukr na světlý karamel. Ten odvaříme bílým portským nebo jiným hodně sladkým hutným vínem.
- Přidáme hrušky, skořici a hřebíček a za občasného míchání vaříme pomalu do husté hmoty asi 2 hodiny.
- Vyndáme koření a ještě horká povidla plníme do připravených sklenic.
- Uzavřeme a na 10 minut obrátíme dnem vzhůru.
- Pokud takto připravená povidla udržujeme v chladu, měla by vydržet dlouho i bez konzervačních látek.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.