Italské parmazánové rizoto

Recept pro dnešní den od šéfkuchaře restaurace Coda Davida Šaška.

Ingredience na 2 porce:

260 ml vývaru
100 g rizotové rýže / Arborio
10 g jemně nakrájené šalotky
40 ml suchého bílého vína
1 polévková lžíce olivového oleje
40 g másla
20 g strouhaného parmazánu
čerstvě mletý černý pepř
sůl dle chuti (zpočátku solit opatrně, protože přidáním parmazánu rizoto získává přirozeně slanou chuť)

Postup:

1. Na plotně zahřejte olivový olej a po chvíli přidejte pokrájenou šalotku. Šalotku osmažte jen dosklovata. Přidejte rýži a dále restujte, dokud rýže nezačne být místy bílá.

2. Přilijte víno, které za stálého míchání nechte skoro odpařit, mírně osolte a začněte po částech přilívat vývar tak, aby rýže nebyla úplně potopená, ale abyste z konzistence rizota měli pocit, že vaříte rýžovou kaši.

3. V procesu přilévání, stálého míchání a pomalého vaření pokračujte přibližně 12 až 15 minut. Po této době by rýže měla být vařená (na skus ještě trochu tvrdší tzv. křupavá) a v hrnci by mělo být ještě trochu tekutiny (cca 1-2 mm). Když se dopracujete k tomuto bodu, stáhněte hrnec na okraj plotny a už nevařte.

4. Ihned a za stálého míchání přidejte na kostičky nakrájené studené máslo, čímž dostane rizoto svou typickou hladkost a tekutost. Po dokonalém rozpuštění másla vmíchejte čerstvě nastrouhaný parmazán, který dodá rizotu typickou chuť a krémovou konzistenci. Pokud se stane, že je rizoto příliš husté, opatrně ho povolíte přilitím a rozmícháním doušku horkého vývaru (přidávejte ho opravdu po lžíci, aby se rizoto nesrazilo).

5. Rizoto ještě dle chuti přisolte, opepřete čerstvě mletým pepřem a ihned podávejte. Rizoto by se mělo konzumovat vzápětí po dokončení, jinak začíná tuhnout a ztrácí na své kvalitě, chuti a jedinečnosti.

autor: Denisa Jeřábková