Jahodový džem

Pokud jste někdy vyráběli džem, tak asi víte, že se obvykle používá želírovací cukr. Ale zkuste změnu - použijte citrusový pektin jako to dělají v kuchyni kavárny a bistra Nebespán v Kašperských horách. Váš džem získá naprosto skvělou, ničím nerušenou chuť ovoce.

Suroviny:

2 kg jahod
20 g citrusového pektinu
1 kg cukru
1 citron

Postup:

1. Jahody zbavte stopek, omyjte ve vodě a nechte v sítu okapat. 3/4 jahod vložte do hrnce a přiveďte k varu, aby začaly pouštět šťávu. Varem se začne tvořit pěna, kterou odebírejte odpěňovačkou.

2. Mezitím pečlivě smíchejte v misce cukr s citrusovým pektinem. To je velmi důležité, aby se vám nevytvořily hrudky, které byste už nebyli schopní rozmíchat. Jakmile jahody bublají, vsypte za stálého míchání cukr s pektinem. Pečlivě rozmíchejte.

3. Zbylou 1/4 jahod nakrájejte na čtvrtky a vsypte do směsi. Pěnu odebírejte odpěňovačkou. Buďte trpěliví, pěna by vám mohla způsobit zkažení džemu. Jakmile je džem víceméně bez pěny, je hotový.

Takhle připravují jahodový džem v kavárně a bistru Nebespán v Kašperských horách

4. Ještě horký džem vlijte do vymytých skleniček, uzavřete pečlivě vymytým víčkem a obraťte víčkem dolů.

5. Džemy můžete ještě sterilovat v troubě v pekáči naplněné do 1/3 vodou na teplotu cca 75 stupňů, asi 20 minut, ale není to nutné, pokud jste směs vlili do lahviček opravdu horkou.

6. Uchovávejte na chladnějším a tmavším místě.

Poznámka:

Nebojte se použít citrusový pektin namísto běžného želírovacího cukru. Váš džem získá naprosto skvělou chuť jahod. Přírodní citrusový pektin je bez chemických konzervantů, aromat, lepku, laktózy, ořechů a GMO.

Citrusový pektin je zahušťovadlo, není konzervant! Nicméně marmelády vám vydrží přes zimu ve spižírně úplně v pohodě, ale pokuste se, aby doba mezi sesbíráním jahod a jejich zpracováním byla co nejkratší, na chuti je to poznat.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.