Koláč Cappuccina

Také dnešní recept je z italské kuchyně. Vybrala ho a šéfredaktorka české mutace gastronomického časopisu La Cucina Italiana Kateřina Reimitzová. Zkuste koláč Cappuccina, ale pozor, s kávou nemá vůbec nic společného!

Suroviny:

500 g čerstvého špenátu
250 g hladké mouky
100 g ricotty
40 g strouhaného parmazánu
3 vejce
extra pananský olivový olej
sůl, pepř

Postup:

1. Mouku smíchejte s 60 ml oleje, 100 ml studené vody a trochou soli. Vypracujte hladké těsto, které rozdělte na 6 kuliček a přikryté je nechte v lednici odpočívat alespoň 1 hodinu.

2. Špenát zatím nechte zavadnout na pánvi, na 2 lžících rozehřátého oleje ho restujte 4 – 5 minut. Pak ho vymačkejte a nasekejte nožem.

3. Udělejte náplň - smíchejte špenát s ricottou, parmazánem, vejci, solí a pepřem.

4. Všech 6 kuliček těsta rozválejte na tenké pláty, nejdříve válečkem, pak rukama, dokud nebudou téměř průhledné. Jedním plátem vyložte rozevírací formu o průměru 24 cm, potřete plát olejem a položte na něj další 2 pláty, každý z nich také potřete olejem.

5. Formu vyplňte náplní, pak ji přikryjte zbylými pláty těsta, přičemž každý opět potřete olejem. Po obvodu koláč uzavřete tak, že těsto stočíte směrem do středu do jakéhosi lemu.

6. Pečte asi 50 minut při 180 °C.

Nejnovější recepty

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.