Králičí hřbet na kroupetu s jarní cibulkou
Experimenty s klasickými českými recepty jsou stále více v kurzu. Naše babičky vařily skvěle, dokázaly zpracovat vše, co jim dům dal. A právě z toho vychází šéfkuchař restaurace Vidličky a nože Rostislav Vraný. Zároveň dobře ví, že i to nejobyčejnější jídlo je potřeba servírovat tak, aby lahodilo oku. Nechte se inspirovat jeho recepty.
Suroviny na 4 až 5 porcí:
1 kg králičího hřbetu
200 ml smetany
šalvěj
300 g anglické slaniny
česnek
400 g krup
2 jarní cibulky
1 cibule
200 ml bílého vína
olivový olej
sůl a pepř
masový či zeleninový vývar
Postup:
1. Očistěte králičí hřbet a z ořezu semelte faš. Do směsi přimíchejte sůl, šalvěj a smetanu.
2. Nakrájenou slaninu rozložte na fólii nebo alobal, potřete faší a do středu rozložte králičí hřbet. Vytvořte roládu, vložte do vodní lázně a v troubě pečte při 100°C asi 1,5 hodiny.
3. Cibuli a česnek orestujte na olivovém oleji, zastříkněte bílým vínem a přidejte propláchnuté ječné kroupy. Zalijte vývarem a zvolna vařte do změknutí krup a zredukování vývaru na minimum. Nakonec přidejte jarní cibulku.
Nejnovější recepty
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.